Piernik dwutygodniowy

Piernik dwutygodniowy

Piernik dwutygodniowy to tradycyjny, słodki wypiek, który jest znany od wielu lat. Jego nazwa pochodzi od czasu, jaki potrzebny jest do przygotowania tego ciasta. Piernik dwutygodniowy składa się z mieszanki mąki, masła, cukru i innych składników. Ciasto jest bardzo delikatne i ma charakterystyczny smak. Można je podawać na świątecznym stole lub jako deser.

Piernik dwutygodniowy może być również udekorowany polewą lub posypany cukrem pudrem. Jest to idealne ciasto na każdą okazję, a dzięki swojemu smakowi i aromatowi sprawia, że każdy go polubi.

Przepis na piernik dwutygodniowy

Składniki:

  1. 1 szklanka mąki pszennej
  2. 1/2 szklanki masła
  3. 3/4 szklanki cukru
  4. 1/4 szklanki miodu
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/2 łyżeczki soli
  7. 1/4 szklanki mleka
  8. 1 łyżka ekstraktu z wanilii

W misce wymieszać mąkę, masło, cukier, miód, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodać mleko i ekstrakt z wanilii i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć ciasto do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem lub obleczonej papierem do pieczenia. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Polecam spróbować piernika dwutygodniowego! Jest on bardzo smaczny i aromatyczny oraz prosty w przygotowaniu. To idealne ciasto na każdą okazję – od rodzinnego obiadu po spotkanie ze znajomymi.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz