Marynata i pieczenie schabu

Marynata i pieczenie schabu

Marynata jest doskonałym sposobem na przygotowanie mięsa, szczególnie schabu. Jest to proces polegający na marynowaniu mięsa w sosie z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, oregano, bazylia lub innych ulubionych przypraw. Marynata nadaje mięsu smak i aromat, a także zapobiega wysuszeniu podczas pieczenia. Pieczenie schabu w marynacie jest łatwe i można je wykonać w kilku prostych krokach.

Pieczenie schabu w marynacie zaczyna się od przygotowania mięsa. Schab powinien być dobrze umyty i osuszony ręcznikiem papierowym. Następnie należy go natrzeć solą i pieprzem oraz obficie posmarować marynatą. Mięso powinno być dobrze pokryte marynatą, aby uzyskać pełny smak i aromat.

Kolejnym krokiem jest umieszczenie schabu w naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej. Następnie należy go umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec przez około 1 godzinę lub do momentu aż termometr wewnątrz mięsa pokaże temperaturę 75 stopni Celsjusza. Po upływie tego czasu schab powinien być gotowy do podania.

Przepis na marynata i pieczenie schabu

Składniki:

  1. 1 kg schabu
  2. 3 łyżki oleju
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 1/4 szklanki octu winnego
  5. 1/4 szklanki soku z cytryny
  6. 1 łyżeczka oregano
  7. 1 łyżeczka bazylii
  8. sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać olej, czosnek, ocet winny, sok z cytryny, oregano, bazylię, sól i pieprz. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć sola i pieprzem oraz obficie posmarować marynatą. Umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę lub do momentu aż termometr wewnątrz mięsa pokaże temperaturę 75 stopni Celsjusza.

Polecam!

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem soczystego schabu, polecam Ci przygotowanie go według tego przepisu na marynata i pieczenie schabu. Przygotujesz danie pełne smaku i aromatu!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz