Marynata i pieczenie schabu
Marynata jest doskonałym sposobem na przygotowanie mięsa, szczególnie schabu. Jest to proces polegający na marynowaniu mięsa w sosie z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, oregano, bazylia lub innych ulubionych przypraw. Marynata nadaje mięsu smak i aromat, a także zapobiega wysuszeniu podczas pieczenia. Pieczenie schabu w marynacie jest łatwe i można je wykonać w kilku prostych krokach.
Pieczenie schabu w marynacie zaczyna się od przygotowania mięsa. Schab powinien być dobrze umyty i osuszony ręcznikiem papierowym. Następnie należy go natrzeć solą i pieprzem oraz obficie posmarować marynatą. Mięso powinno być dobrze pokryte marynatą, aby uzyskać pełny smak i aromat.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie schabu w naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej. Następnie należy go umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec przez około 1 godzinę lub do momentu aż termometr wewnątrz mięsa pokaże temperaturę 75 stopni Celsjusza. Po upływie tego czasu schab powinien być gotowy do podania.
Przepis na marynata i pieczenie schabu
Składniki:
- 1 kg schabu
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać olej, czosnek, ocet winny, sok z cytryny, oregano, bazylię, sól i pieprz. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć sola i pieprzem oraz obficie posmarować marynatą. Umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę lub do momentu aż termometr wewnątrz mięsa pokaże temperaturę 75 stopni Celsjusza.
Polecam!
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem soczystego schabu, polecam Ci przygotowanie go według tego przepisu na marynata i pieczenie schabu. Przygotujesz danie pełne smaku i aromatu!