Golonka z kapustą

Golonka z kapustą

Golonka z kapustą to tradycyjne danie polskie, które jest bardzo popularne wśród mieszkańców naszego kraju. Jest to danie główne, które składa się z mięsa wieprzowego i kapusty. Mięso jest gotowane na parze lub w wodzie, a następnie podawane z kapustą. Można je również przygotować na patelni lub piekarniku. Golonka z kapustą jest często podawana z ziemniakami lub innymi warzywami.

Golonka z kapustą jest bardzo smaczna i sycąca. Jest łatwa do przygotowania i może być przygotowana na szybko. Jest to idealne danie na obiad lub kolację, a także doskonała opcja dla osób, które chcą zjeść coś smacznego i pożywnego.

Przepis na Golonkę z Kapustą

Składniki:

  1. 1 kg mięsa wieprzowego
  2. 1 kg kapusty
  3. 3 cebule
  4. 3-4 marchewki
  5. 2 liście laurowe
  6. 5-6 ziaren ziela angielskiego
  7. sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Umyj mięso i osusz je papierowym ręcznikiem. Pokrój je na małe kawałki i wrzuć do garnka.

2. Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę, liście laurowe oraz ziele angielskie do garnka.

3. Zalej całość wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.

4. Po tym czasie dodaj posiekaną kapustę i gotuj jeszcze przez ok. 30 minut.

Podawaj gorące!


Golonka z kapusta to idealny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny! To proste danie jest pełne smaku i aromatu, a także bardzo sycące! Przygotuj je samodzielnie w domu – Twoi bliscy bardzo Ci podziękują!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz