Ciasto ucierane na oleju z jabłkami to pyszne, słodkie ciasto, które jest idealnym deserem lub przekąską. Ciasto jest wykonane z mąki pszennej, cukru i oleju roślinnego. Jabłka są dodawane do ciasta, aby nadać mu słodki smak i aromat. Dodatek skórki cytrynowej i cynamonu sprawia, że ciasto ma delikatny smak i aromat. Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno.
Ciasto ucierane na oleju z jabłkami jest bardzo proste w przygotowaniu. Można je przygotować w kilka minut i jest to doskonała opcja dla osób, które chcą szybko przygotować coś słodkiego. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek jabłek, które pozostały po innych potrawach.
Przepis na ciasto ucierane na oleju z jabłkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, cukier i olej. Dodać obrane i pokrojone jabłka oraz skórkę cytrynową i cynamon. Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Jeśli szukasz prostego deseru lub przekąski, która będzie smaczna i łatwa do przygotowania, to Ciasto ucierane na oleju z jabłkami jest idealnym rozwiązaniem! Jest to pyszne ciasto pełne smaku i aromatu, które można podawać na ciepło lub na zimno.