Kopiec Kreta to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Jest to smaczne i proste danie, które można przygotować na szybko. Składa się z warstw makaronu, sera i sosu pomidorowego. Można go podawać na ciepło lub na zimno. Jest to idealne danie do przygotowania na rodzinny obiad lub imprezę.
Kopiec Kreta na blachę jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przede wszystkim trzeba ugotować makaron al dente, a następnie ułożyć go w formie kopca na blasze do pieczenia. Następnie trzeba posypać go serem i polać sosem pomidorowym. Na koniec całość należy zapiekać w piekarniku.
Przepis na kopiec kreta na blachę
Składniki:
- 500 g makaronu
- 200 g sera żółtego
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
2. Wyłóż makaron do formy do pieczenia, układając go w formie kopca.
3. Posyp serem żółtym i polać sosem pomidorowym.
4. Posyp oregano, solą i pieprzem.
5. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.