Prosty-wegański-omlet-z-ciecierzycy-i-tofu-bez-jajek
-mąki-i-laktozy
Mąka jest podstawowym składnikiem wielu potraw, a także produktów spożywczych. Jest to zmielone ziarno zbóż, które można uzyskać poprzez mielenie lub prasowanie. Mąka jest bardzo ważnym składnikiem w diecie, ponieważ dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych i witamin. Można ją stosować do pieczenia chleba, ciastek i innych produktów piekarskich oraz do przygotowania sosów i zup.
Laktoza to cukier mleczny obecny w mleku i produktach mlecznych. Jest on głównym źródłem energii dla niemowląt i małych dzieci. Laktoza jest również ważna dla osób starszych, ponieważ dostarcza organizmowi dodatkowej energii. Niestety, niektóre osoby mają trudności z trawieniem laktozy, co powoduje objawy takie jak wzdęcia, biegunka lub nudności po spożyciu produktu mlecznego. W takim przypadku lekarze czasami zalecają unikanie lub ograniczanie spożycia produktów mlecznych.