Kapusta po chińsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i sycące. Składa się głównie z kapusty pekińskiej, która jest podsmażana na oleju sezamowym lub oliwie z oliwek. Do tego dodaje się czosnek, cebulę, papryczkę chili oraz sos sojowy. Całość doprawia się solą i pieprzem.
Kapusta po chińsku może być podawana jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu lub ryżu. Można także podać je z mięsem lub rybami.
Przepis na kapustę po chińsku
Składniki:
- 1/2 kg kapusty pekińskiej
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Jeśli szukasz prostego i smacznego dania, to kapusta po chińsku będzie idealnym rozwiązaniem. Przygotujesz je w kilka minut, a Twoi goście będą zachwyceni! Spróbuj już dziś!