Wafle przekładane to jedno z najbardziej popularnych i lubianych deserów. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu, a także bardzo smaczne. Wafle przekładane są idealne na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po uroczyste kolacje. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także z różnymi dodatkami.
Wafle przekładane składają się z dwóch warstw ciasta waflowego, które są smażone na gorącej patelni. Po usmażeniu obie warstwy są przekładane dowolnym nadzieniem, np. bita śmietana, owoce lub polewa czekoladowa. Tak przygotowany deser można posypać cukrem pudrem lub posypkami.
Wafle przekładane to doskonały sposób na stworzenie szybkiego i smacznego deseru dla całej rodziny. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także z różnymi dodatkami. To idealny deser do podania wszystkim gościom.
Przepis na wafle przekładane
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki masła roztopionego
Krok 1: Wymieszać mąkę pszenną, cukier i sól w dużej misce.
Krok 2: Dodać mleko, jajka i masło roztopione do miski i dobrze wymieszać.
Krok 3: Rozgrzać patelnię do średniego poziomu temperatury. Na patelni rozsmarować odrobinę oleju lub masła.
Krok 4: Na patelni wylać porcję ciasta waflowego i smażyć do momentu aż boki się zrumienią.
Krok 5: Przełożyć upieczone wafle dowolnym nadzieniem (np. bita śmietana, owoce lub polewa czekoladowa). Posypać cukrem pudrem lub posypkami.
Polecamy!
Jeśli chcesz stworzyć coś naprawdę specjalnego dla swojej rodziny lub gości, polecamy Wafle Przekładane! Szybkie i proste w przygotowaniu, a także bardzo smaczne – to idealny deser dla każdego!