Filety z karpia pieczone to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Jest to danie, które można przygotować na szybko i łatwo. Filety z karpia są smaczne, delikatne i lekkostrawne. Można je podawać z ryżem lub ziemniakami, a także z warzywami.
Karp jest bardzo cenionym gatunkiem ryby ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze. Filety z karpia są bogate w witaminy i minerały, a także w białko i tłuszcz. Pieczenie filetów pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki oraz miękkiego mięsa.
Przepis na filety z karpia pieczone
Składniki:
- 4 filety z karpia
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki posiekanego czosnku
Przygotowanie: Przed rozpoczęciem przygotowania filetów należy je dokładnie umyć i osuszyć. Następnie należy wymieszać olej, ocet winny, sól, pieprz, natkę pietruszki i czosnek w misce. Filety należy maczać w marynacie przez co najmniej 30 minut.
Pieczenie: Po upłynięciu czasu marynowania filety należy umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie należy je polać resztą marynaty i piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Polecam!
Jeśli lubisz smaczną i prostą potrawę, polecam Ci filety z karpia pieczone. To danie jest proste do przygotowania, a jego smak jest naprawdę wspaniały! Spróbuj tego dania już dziś!