Dietetyczny lunch

Dietetyczny lunch powinien być sycący, ale jednocześnie niskokaloryczny i bogaty w składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik, witaminy i minerały. Warto wybierać produkty o niskiej zawartości tłuszczu, unikać potraw smażonych i fast foodów oraz postawić na warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i białko pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Dobrym wyborem na dietetyczny lunch są sałatki, zupy warzywne, kanapki z pełnoziarnistego chleba, omlety z warzywami lub grillowane mięso lub ryba z sałatką warzywną.

Przepis na dietetyczny lunch

Sałatka z tuńczykiem i warzywami

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 ogórka
  • 1 marchewka
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Otwieramy puszkę tuńczyka i odcedzamy z płynu.
  2. Paprykę, ogórka, marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.
  3. Dodajemy odcedzony tuńczyk i mieszamy składniki.
  4. W osobnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  5. Polewamy przygotowaną mieszanką warzywa z tuńczykiem i dokładnie mieszamy.
  6. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na talerzu.

Ta sałatka jest nie tylko zdrowa i lekka, ale także bardzo smaczna. Tuńczyk to dobre źródło białka i kwasów omega-3, a warzywa dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zamiast sosu do sałatki warto użyć oliwy z oliwek, która zawiera zdrowe tłuszcze i działa korzystnie na nasze serce.

Sałatkę można także modyfikować i dodawać do niej inne warzywa lub zastąpić tuńczyka grillowanym kurczakiem lub indykiem. W ten sposób można uzyskać wiele różnych wariantów tego pysznego i zdrowego dania.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz