Tarta na słono to jedno z najbardziej popularnych dań, które można przygotować w domu. Jest to danie, które składa się z ciasta i nadzienia. Ciasto może być wykonane z mąki pszennej lub innych rodzajów mąki, a nadzienie może składać się z warzyw, mięsa lub sera. Tarta na słono jest idealna do podania na obiad lub kolację. Można ją również podać jako przekąskę lub deser.
Tarta na słono jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Można ją przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie resztek mięsa lub warzyw, które pozostały po innym daniu. Tarta na słono może być również doskonałym pretekstem do eksperymentowania z nowymi smakami.
Przepis na tarta na słono
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki lodowatej wody
- Nadzienie wedle uznania (np. warzywa, mięso, ser)
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, masło i sól. Następnie stopniowo dodawać lodowatą wodę i zagniatać ciasto aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wyłożyć nadzienie wedle uznania.
3. Piec tartę ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Polecamy!
Jeśli szukasz prostego i smacznego dania, które możesz przygotować samodzielnie w domu – tarta na słono będzie idealnym rozwiązaniem! Przygotuj swoje ulubione nadzienie i ciesz się pyszną tartą!