Kapuśniak z kiszonej kapusty to tradycyjny, polski przysmak. Jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i sycące. Przyrządza się je zazwyczaj na bazie kiszonej kapusty, mięsa (najczęściej wieprzowego lub drobiowego) oraz warzyw. Kapuśniak można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kapuśniak z kiszonej kapusty jest idealnym daniem na obiad lub kolację. Można go również spożywać jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw. Jest to także doskonała propozycja na rodzinne spotkanie lub imprezę.
Kapuśniak z kiszonej kapusty to pyszne i pożywne danie, które każdy powinien spróbować!
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g mięsa (wieprzowego lub drobiowego)
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
-
- Umytą i osuszoną kapustę pokroić w grube paski.
- Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w małe kosteczki.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz marchewkę. Smażyć je przez kilka minut, a następnie dodać mięso i smażyć je razem przez ok. 10 minut.
- Do mięsa dodać pokrojoną w paski kapustę oraz seler naciowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Całość dusić pod przykryciem ok. 30 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
Polecam!
Jeśli szukasz prostego i smacznego dania, polecam Ci Kapuśniak z Kiszonej Kapusty! To tradycyjny polski przysmak, idealny na obiad lub rodzinne spotkanie. Przygotujesz go szybko i bez problemu – wszystkie składniki masz już w domu! Spróbuj tego pysznego dania – gwarantujemy Ci, że Ci się spodoba!