Perliczka to jedna z najbardziej popularnych i lubianych ptaków w Polsce. Jest ona bardzo smaczna, a jej mięso jest delikatne i soczyste. Perliczka może być przygotowana na wiele sposobów, ale jednym z najpopularniejszych jest danie z perliczki.
Danie z perliczki składa się z mięsa perliczki, warzyw i sosu. Mięso perliczki jest podsmażane na patelni, a następnie miesza się je z warzywami i sosem. Warzywa mogą być dowolne, ale najczęściej używa się cebuli, papryki, pomidorów i czosnku. Sos może być śmietanowy lub pomidorowy.
Danie z perliczki jest bardzo smaczne i sycące. Można je podawać z ryżem lub kaszą. Jest to idealne danie na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Przepis na danie z perliczki
Składniki:
- 1 kg mięsa perliczki
- 1 cebula
- 1 papryka
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany lub sosu pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso perliczek umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno.
Smażenie:
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić mięso perliczek. Smażyć na średnim ogniu przez ok 10 minut aż mięso będzie lekko rumiane. Następnie dodać cebulę, paprykę, pomidory oraz czosnek i smażyć przez ok 5 minut.
Podawanie:
Na talerzu ułożyć usmażone mięso perliczek z warzywami oraz polać sosem śmietanowym lub pomidorowym. Danie można podawać z ryżem lub kasza.
Polecam!
Jeśli szukasz smacznego dania na obiad lub kolację dla całej rodzinny to polecam Ci danie z perliczek! Jest to proste do przygotowania danie, które gwarantuje doskonały smak!