Schab pieczony w całości w piekarniku to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować. Jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne. Schab pieczony w całości w piekarniku jest idealnym daniem na rodzinne spotkanie lub imprezę. Można go podawać z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, warzywa lub sałatka.
Schab pieczony w całości w piekarniku ma delikatny i soczysty mięsny smak. Mięso jest aromatyczne i lekko słodkie. Pieczenie schabu w całości pozwala zachować jego naturalny smak i aromat. Dodatkiem do tego dania mogą być również świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn.
Przepis na schab pieczony w całości w piekarniku
Składniki:
- 1 kg schabu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 szklanki soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce umieścić schab, olej, sól, czarny pieprz, tymianek, rozmaryn i czosnek. Całość dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.
Następnie schab umieścić na blasze do pieczenia i skropić sokiem z cytryny. Piec przez 1 godzinę lub do momentu aż mięso będzie gotowe (temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 70 stopni Celsjusza). Po upieczeniu schab można pokroić na plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.
Polecam!
Jeśli szukasz prostego i smacznego dania na rodzinne spotkanie lub imprezę, polecam Ci schab pieczony w całości w piekarniku. To danie jest bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne. Mięso ma delikatny i soczysty mięsny smak oraz aromatyczny zapach. Spróbuj tego dania – na pewno Ci się spodoba!