Zupa porowa z pulpecikami to bardzo smaczna i sycąca zupa, która jest często serwowana jako danie główne. Charakterystyczny smak zupy porowej pochodzi z zastosowania białych części pora, które są smażone z cebulą i czosnkiem.
Pulpeciki z mięsa mielonego, które dodaje się do zupy, są bardzo delikatne i miękkie, a dodatkowo wzbogacają zupę o dodatkowy smak. Zupa porowa z pulpecikami jest bardzo prostą i łatwą do przygotowania potrawą, dlatego też jest popularna w kuchni domowej.
Zupa porowa z pulpecikami jest również bardzo pożywna, dzięki czemu zaspokaja głód i jest idealna na zimne dni. Można ją podawać z kromką chleba lub ziołami, aby jeszcze bardziej wzmocnić jej smak i aromat.
Przepis na zupa porowa z pulpecikami
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże pory
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek.
- Pory umyj, osusz i pokrój w półplasterki. Dodaj do patelni i smaż około 5 minut, aż zmiękną.
- W międzyczasie, przygotuj pulpeciki. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem i zagnieć dobrze.
- Z mięsa formuj małe kuleczki i dodawaj je ostrożnie do gotującej się zupy. Gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż pulpeciki wypłyną na powierzchnię.
- Zupę porową z pulpecikami dopraw solą i pieprzem do smaku. Podaj na gorąco z dodatkiem świeżych ziół lub kromką chleba.
Smacznego!