Ciasta Alicji

Ciasto Alicji to ciasto składające się z biszkoptu, masy jogurtowej oraz masy śmietankowej z ananasem i porzeczkami. Biszkopt jest przygotowany z jajek, cukru, mąki, kakao, proszku do pieczenia oraz rozpuszczonej i wystudzonej margaryny. Masa jogurtowa składa się z jogurtu naturalnego i żelatyny, natomiast masa śmietankowa z kremówki, galaretki, ananasa, porzeczek i galaretki agrestowej. Całość jest pieczona w kwadratowej tortownicy, a gotowe ciasto podawane jest na zimno.

Przepis ciasto Alicji

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rozpuszczonej i wystudzonej margaryny

Krok po kroku:

  1. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka.
  2. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszając.
  3. Następnie dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, mieszając wszystko razem.
  4. Ciasto przekładamy do kwadratowej tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
  5. Po upieczeniu ciasta wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

Masa jogurtowa
Składniki:

  • 1/2 litra jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki żelatyny wieprzowej
  • 1/4 szklanki wody

Krok po kroku:

  1. Żelatynę namaczamy w wodzie przez około 10 minut.
  2. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  3. Jogurt mieszamy z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszając wszystko razem.
  4. Masa jogurtowa przekładamy na upieczony biszkopt i odstawiamy na około 30 minut, aby masa zaczęła tężeć.

Masa śmietankowa
Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 sztuka galaretki
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 sztuki galaretki agrestowej
  • 3,5 szklanki wody
  • 1 puszka ananasa w plastrach porzeczki do dekoracji

Krok po kroku:

  1. Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając rozpuszczoną i wystudzoną galaretkę.
  3. Na wierzchu masy jogurtowej układamy plastry ananasa, wypełniając środek każdego krążka porzeczkami.
  4. Całość zalewamy przygotowaną galaretką agrestową rozpuszczoną w 3,5 szklanki wody.
  5. Następnie wylewamy na to masę śmietankową i odstawiamy do schłodzenia w lodówce.

Gotowe ciasto Alicji podajemy na zimno, wycięte na kawał

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz