Karpatka – ciasto

Karpatka to tradycyjne polskie ciasto, które jest bardzo popularne wśród Polaków. Ciasto składa się z warstwy biszkoptu, kremu budyniowego i bitą śmietaną. Karpatka jest częstym gościem na rodzinnych uroczystościach i spotkaniach. Jest słodka, ale nie przesłodzona, dzięki czemu można ją jeść bez obaw o zbyt duże spożycie cukru.

Karpatka ma również swoje pochodzenie w Austrii, gdzie była znana jako Sachertorte. W Polsce jednak zyskała ona swoje własne imię i stała się bardzo popularna. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i można je przygotować w domu.

Karpatka to idealny deser na każdą okazję. Jest słodki, ale nie przesadnie słodki, a także lekki i delikatny. Możesz go podawać samodzielnie lub z dodatkiem owoców sezonowych lub bitą śmietaną.

Przepis na karpatka – ciasto

Składniki:

  1. 3/4 szklanki mąki pszennej
  2. 1/4 szklanki cukru
  3. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  4. 3/4 szklanki mleka
  5. 3 jajka
  6. 1/2 szklanki masła lub margaryny
  7. 1/2 szklanki cukru pudru
  8. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  9. 1/2 szklanki bitej śmietany

„Karpatka to idealny deser na każdą okazję! Przygotuj ten smaczny deser dla swojej rodziny i przyjaciół! Ten prosty przepis sprawia, że Karpatka jest idealna na każdą okazję!”

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz