Karpatka to tradycyjne polskie ciasto, które jest bardzo popularne wśród Polaków. Ciasto składa się z warstwy biszkoptu, kremu budyniowego i bitą śmietaną. Karpatka jest częstym gościem na rodzinnych uroczystościach i spotkaniach. Jest słodka, ale nie przesłodzona, dzięki czemu można ją jeść bez obaw o zbyt duże spożycie cukru.
Karpatka ma również swoje pochodzenie w Austrii, gdzie była znana jako Sachertorte. W Polsce jednak zyskała ona swoje własne imię i stała się bardzo popularna. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i można je przygotować w domu.
Karpatka to idealny deser na każdą okazję. Jest słodki, ale nie przesadnie słodki, a także lekki i delikatny. Możesz go podawać samodzielnie lub z dodatkiem owoców sezonowych lub bitą śmietaną.
Przepis na karpatka – ciasto
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1/2 szklanki masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki bitej śmietany
„Karpatka to idealny deser na każdą okazję! Przygotuj ten smaczny deser dla swojej rodziny i przyjaciół! Ten prosty przepis sprawia, że Karpatka jest idealna na każdą okazję!”