Karmelowe trufle kokosowe z dużą ilością alkoholu

Karmelowe trufle kokosowe to przepyszna i łatwa do przygotowania słodycz, która z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości i kokosa. W tym konkretnym przepisie, dodatkowo zawarta jest duża ilość alkoholu, co sprawia, że trufle zyskują jeszcze bardziej wyrazisty smak.

W truflach wykorzystuje się białą czekoladę, która nadaje im kremowej konsystencji i słodkiego smaku. Do masy dodaje się również cukier karmelowy, który wprowadza nutę karmelu i sprawia, że trufle stają się bardziej intensywnie słodkie. Mielony kokos, z kolei, nadaje im charakterystycznego smaku kokosa oraz chrupkości.

Likier kokosowy, którym nasączone są trufle, to alkoholowy dodatek, który nadaje im wyrazisty smak oraz lekką nutę kokosa. W przypadku tego przepisu, do nasączenia trufli zaleca się użycie kokosowego likieru Malibu, jednak można użyć także innych likierów o smaku kokosowym.

Karmelowe trufle kokosowe z dużą ilością alkoholu to idealna propozycja na słodki poczęstunek na specjalne okazje, np. przyjęcia urodzinowe, walentynki czy święta Bożego Narodzenia. Przepis można modyfikować, np. dodając do masy orzechy lub różnego rodzaju przyprawy, aby nadać im dodatkowych smaków.

Przepis na karmelowe trufle kokosowe z dużą ilością alkoholu

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 50 g cukru karmelowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g mielonego kokosa
  • 100 ml likieru kokosowego (np. Malibu)
  • ok. 100 g kakao do posypania

Przygotowanie:

  1. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy cukier karmelowy. Kiedy uzyska on złoty kolor, dodajemy śmietankę i masło. Mieszamy, aż składniki się połączą.
  2. Do mieszanki dodajemy białą czekoladę pokrojoną na małe kawałki. Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i połączy z karmelem.
  3. Dodajemy mielony kokos, ekstrakt z wanilii oraz likier kokosowy. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Mieszaninę przekładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny, aż masa zastygnie.
  5. Po tym czasie formujemy z masy kuleczki o średnicy ok. 2-3 cm.
  6. Każdą kuleczkę obtaczamy w kakao i układamy na talerzu.
  7. Trufle schładzamy w lodówce przez ok. godzinę, aż będą miękkie i kremowe w środku.
  8. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz