Kaczka z jabłkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest bardzo popularne wśród miłośników smakowitych i aromatycznych potraw. Kaczka jest pieczona w całości, a do jej przygotowania używa się świeżych jabłek, cebuli oraz przypraw. Całość jest doprawiana solą i pieprzem, a następnie pieczona w piekarniku.
Kaczka z jabłkami jest idealna na obiad lub kolację. Jest sycąca i pożywna, a także bardzo smaczna. Dodatkiem do tego dania może być surówka lub sałatka. Można również podawać ziemniaki lub inne warzywa.
Kaczka z jabłkami to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt końcowy gwarantuje pyszny posiłek.
Przepis na kaczkę z jabłkami
Składniki:
- 1 kaczka
- 4-5 średnich jabłek
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kaczkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- W środku kaczki umieść pokrojoną w piórka cebulę oraz jabłka.
- Posyp solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kaczkę z każdej strony.
- Następnie wstaw ją do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 1 godzinę.
Kaczka z jabłkami to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt końcowy gwarantuje pyszną i aromatyczną potrawę pełną witamin i składników odżywczych.