Jabłecznik bez jajek to słodki deser, który można przygotować w kilka minut. Jest to idealny pomysł na szybkie i smaczne ciasto, które zadowoli każdego. Jabłka są obrane i pokrojone w plastry, a następnie układane na spodzie ciasta. Na wierzchu jabłecznika znajduje się warstwa ciasta z mąki, cukru i masła. Całość jest pieczona do momentu, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.
Jabłecznik bez jajek jest łatwy do przygotowania i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go podawać samodzielnie lub z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami. Jest to idealny deser dla całej rodziny.
Przepis na jabłecznik bez jajek
Składniki:
- 3 duże jabłka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. W misce połączyć mąkę, cukier, masło i cynamon. Dodać orzechy (opcjonalnie). Masę rozsmarować na dnie formy do tarty o średnicy ok. 20 cm. Na wierzchu układać plasterki jabłek. Piec ok. 30-35 minut aż wierzch będzie zrumieniony.
Polecam!
Jeśli szukasz prostego deseru, który bardzo szybko przygotujesz, to jabłecznika bez jajek powinieneś spróbować! Jest on lekki i delikatny, a do tego bardzo smaczny! Spróbuj go już dziś!