Pierniczki maślane

Pierniczki maślane to tradycyjne, polskie ciasteczka, które są znane i lubiane od wielu lat. Są one wykonane z mąki pszennej, cukru, masła i jajek. Dodatkowo pierniczki są aromatyzowane przyprawami takimi jak goździki, cynamon i imbir. Ciasteczka są bardzo delikatne i mają lekko słodkawy smak. Można je podawać na święta Bożego Narodzenia lub inne okazje.

Pierniczki maślane są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy połączyć składniki i uformować ciasteczka. Następnie należy je upiec w piekarniku do momentu aż staną się złociste. Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Przepis na pierniczki maślane

Składniki:

  1. 200 g mąki pszennej
  2. 100 g masła
  3. 50 g cukru
  4. 1 jajko
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/4 łyżeczki soli
  7. 1/4 łyżeczki goździków
  8. 1/4 łyżeczki cynamonu
  9. 1/4 łyżeczki imbiru

Polecenie:

Jeśli szukasz prostego przepisu na pyszną słodkość, spróbuj pierniczków maślanych! Przygotuj składniki według powyższej listy i upiecz je w piekarniku do momentu aż staną się złociste. Posyp je cukrem pudrem lub polać czekoladą – smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz