Pierniczki maślane to tradycyjne, polskie ciasteczka, które są znane i lubiane od wielu lat. Są one wykonane z mąki pszennej, cukru, masła i jajek. Dodatkowo pierniczki są aromatyzowane przyprawami takimi jak goździki, cynamon i imbir. Ciasteczka są bardzo delikatne i mają lekko słodkawy smak. Można je podawać na święta Bożego Narodzenia lub inne okazje.
Pierniczki maślane są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy połączyć składniki i uformować ciasteczka. Następnie należy je upiec w piekarniku do momentu aż staną się złociste. Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Przepis na pierniczki maślane
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
Polecenie:
Jeśli szukasz prostego przepisu na pyszną słodkość, spróbuj pierniczków maślanych! Przygotuj składniki według powyższej listy i upiecz je w piekarniku do momentu aż staną się złociste. Posyp je cukrem pudrem lub polać czekoladą – smacznego!