Wigilijne bułki z makiem to tradycyjny polski deser, który jest podawany na wigilijnym stole. Bułki są wykonane z ciasta drożdżowego i nadziewane makiem. Są one smażone na głębokim tłuszczu lub pieczone w piekarniku. Bułki są bardzo słodkie i mają delikatną, miękką teksturę. Są idealne do podawania z bitą śmietaną lub lodami.
Bułki z makiem są również popularne w innych krajach Europy Wschodniej, takich jak Ukraina, Białoruś i Rosja. Są one czasami nazywane „pampuchami” lub „drożdżowymi pampuchami”.
Bułki z makiem są doskonałym sposobem na urozmaicenie wigilijnego stołu i dodanie odrobiny słodyczy do każdego posiłku.
Przepis na wigilijne bułki z makiem
Składniki:
- 500 g maku
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
-
- W misce wymieszać drożdże, cukier i 1/4 szklanki ciepłego mleka.
- Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
- Podzielić ciasto na 16 części i formować je w kulki.
- Każdą kulkę rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
- Na każdej placku uformować mały garnek i napełnić go makiem.
- Zlepić brzegi placka tworząc bułeczkę.
- Bułeczki smażyć na głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku do zarumienienia.
Polecamy!
Jeśli chcesz dodać trochę magii do swojego wigilijnego stołu, polecamy Wigilijne bułki z makiem. Te pyszne desery szybko stanowić będzie ulubiony element każdego posiłku!