Wigilijne bułki z makiem

Wigilijne bułki z makiem to tradycyjny polski deser, który jest podawany na wigilijnym stole. Bułki są wykonane z ciasta drożdżowego i nadziewane makiem. Są one smażone na głębokim tłuszczu lub pieczone w piekarniku. Bułki są bardzo słodkie i mają delikatną, miękką teksturę. Są idealne do podawania z bitą śmietaną lub lodami.

Bułki z makiem są również popularne w innych krajach Europy Wschodniej, takich jak Ukraina, Białoruś i Rosja. Są one czasami nazywane „pampuchami” lub „drożdżowymi pampuchami”.

Bułki z makiem są doskonałym sposobem na urozmaicenie wigilijnego stołu i dodanie odrobiny słodyczy do każdego posiłku.

Przepis na wigilijne bułki z makiem

Składniki:

  1. 500 g maku
  2. 1 kg mąki pszennej
  3. 50 g drożdży
  4. 3/4 szklanki cukru
  5. 1/2 szklanki oleju
  6. 1/2 szklanki letniego mleka
  7. 1 jajko
  8. szczypta soli

Przygotowanie:

    1. W misce wymieszać drożdże, cukier i 1/4 szklanki ciepłego mleka.
    2. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
    3. Podzielić ciasto na 16 części i formować je w kulki.
    4. Każdą kulkę rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
    5. Na każdej placku uformować mały garnek i napełnić go makiem.
    6. Zlepić brzegi placka tworząc bułeczkę.
    7. Bułeczki smażyć na głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku do zarumienienia.

Polecamy!

Jeśli chcesz dodać trochę magii do swojego wigilijnego stołu, polecamy Wigilijne bułki z makiem. Te pyszne desery szybko stanowić będzie ulubiony element każdego posiłku!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz