Biszkopt z truskawkami
galaretką i mascarpone
Galaretka i mascarpone to dwa składniki, które często występują w deserach. Galaretka jest produktem spożywczym otrzymywanym z gotowania żelatyny lub agaru z cukrem i sokiem owocowym. Jest ona stosowana do tworzenia deserów, takich jak galaretki, budynie i inne przysmaki. Mascarpone to gęsty ser biały o delikatnym smaku, który pochodzi z Włoch. Jest on używany do przygotowania różnych deserów, takich jak tiramisu, panna cotta i mousses. Można go również dodawać do sosu lub mieszać z owocami. Oba składniki można łatwo połączyć ze sobą tworząc niezwykle smaczną i lekkostrawną potrawę. Przykładem tego typu połączenia jest galaretka z mascarpone – deser ten składa się z warstwy galaretki na spodzie oraz warstwy mascarpone na górze. Dodanie odrobiny ulubionego alkoholu lub syropu owocowego sprawi, że będzie on jeszcze smaczniejszy!