Ciasto maślankowe z jagodami to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Jest idealnym deserem na letnie dni, gdyż jego lekka konsystencja i słodki smak doskonale orzeźwiają. Ciasto maślankowe z jagodami składa się z delikatnego biszkoptu, który jest przełożony masą maślaną i świeżymi jagodami. Całość posypana jest cukrem pudrem.
Jest to idealny deser na letnie popołudnia, gdy chcemy się odprężyć i delektować się słodyczą. Ciasto można podawać samemu lub z dodatkiem bita śmietany lub lodów.
Ciasto maślankowe z jagodami to połączenie słodyczy i lekkości, które sprawia, że każdy będzie zachwycony!
Przepis na ciasto maślankowe z jagodami
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki świeżych jagód
- 1/4 szklanki cukru pudru do posypania
Krok 1: Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Wymieszaj mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia w misce. Dodaj olej i maślankę i wymieszaj składniki na gładkie ciasto.
Krok 2: Przelej ciasto do formy do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180°C przez 25-30 minut aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 3: Wystudzić ciasto. Na wierzchu ułóż świeże jagody i posyp całość cukrem pudrem.
Polecam ciasto maślankowe z jagodami!
Jeśli szukasz prostego deseru, który bardzo szybko przygotujesz, to Ciasto Maślankowe z Jagodami będzie idealnym rozwiązanie! Jego delikatna struktura i lekkie połączenie smaków sprawia, że każdy będzie nim zachwycony!