Królik w piekarniku to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest znane od wielu lat. Jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie smaczne i sycące. Składa się z mięsa z królika, warzyw i przypraw, które są pieczone w piekarniku. Mięso jest delikatne i soczyste, a warzywa dodają mu smaku i aromatu.
Królik w piekarniku jest idealnym daniem na obiad lub kolację. Można go podawać z ryżem lub ziemniakami, a także z surówkami lub sałatkami. To danie można łatwo przygotować na imprezach lub spotkaniach rodzinnych.
Przepis na królika w piekarniku
Składniki:
- 1 kg mięsa z królika
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Polecam spróbować tego smacznego dania! Przygotowanie jest bardzo proste – należy umyć mięso i warzywa, pokroić je na małe kawałki i umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Następnie należy posmarować je masłem i olejem oraz doprawić solą i pieprzem. Całość należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec przez około 1 godzinę. Gotowe danie można podawać z ryżem lub ziemniakami.