Królik w piekarniku

Królik w piekarniku to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest znane od wielu lat. Jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie smaczne i sycące. Składa się z mięsa z królika, warzyw i przypraw, które są pieczone w piekarniku. Mięso jest delikatne i soczyste, a warzywa dodają mu smaku i aromatu.

Królik w piekarniku jest idealnym daniem na obiad lub kolację. Można go podawać z ryżem lub ziemniakami, a także z surówkami lub sałatkami. To danie można łatwo przygotować na imprezach lub spotkaniach rodzinnych.

Przepis na królika w piekarniku

Składniki:

  1. 1 kg mięsa z królika
  2. 3 cebule
  3. 3 marchewki
  4. 3 pietruszki
  5. 2 łyżki masła
  6. 1/4 szklanki oleju
  7. 1/4 szklanki octu winnego
  8. 1 łyżeczka soli
  9. 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Polecam spróbować tego smacznego dania! Przygotowanie jest bardzo proste – należy umyć mięso i warzywa, pokroić je na małe kawałki i umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Następnie należy posmarować je masłem i olejem oraz doprawić solą i pieprzem. Całość należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec przez około 1 godzinę. Gotowe danie można podawać z ryżem lub ziemniakami.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz