Ciasto makowo-pomarańczowe

Ciasto makowo-pomarańczowe

Ciasto makowo-pomarańczowe to pyszne połączenie smaku maku i słodkiej pomarańczy. Ciasto jest delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Dodatek skórki z pomarańczy nadaje mu wyjątkowego smaku i charakterystycznych nut. Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno, a także polać je polewą czekoladową lub karmelową.

Ciasto makowo-pomarańczowe jest idealnym deserem dla całej rodziny. Można je przygotować na specjalne okazje, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej herbaty. Jest łatwe w przygotowaniu i zachwyci każdego swoją smaczną konsystencją.

Jeśli szukasz pysznego deseru, który zachwyci Twoich gości, ciasto makowo-pomarańczowe jest idealnym rozwiązaniem. Przygotuj je samodzielnie lub skorzystaj z gotowego przepisu i ciesz się smakiem tego wyjątkowego ciasta!

Przepis na Ciasto Makowo-Pomarańczowe

Składniki:

  1. 3/4 szklanki mielonego maku
  2. 1/2 szklanki cukru
  3. 1/4 szklanki oleju
  4. 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  5. 1 jajko
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. skórka otarta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mielony mak, cukier, olej, sok z pomarańczy oraz jajko. Dodać proszek do pieczenia i skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Polecam!

Jeśli chcesz urozmaicić swoje desery, spróbuj przygotować Ciasto Makowo-Pomarańczowe. To połączenie smaku maku i słodkiej pomarańczy sprawi, że Twój deser będzie naprawdę wyjątkowy! Spróbuj już dziś!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz