Cytrynowiec bez masy

Cytrynowiec bez masy to słodkie, lekkie i orzeźwiające ciasto. Jest to idealny deser na letnie dni, ponieważ jego smak jest bardzo świeży i orzeźwiający. Ciasto składa się z kruchego spodu, który jest przygotowany z mąki, masła i cukru. Na wierzchu znajduje się warstwa cytrynowej pianki, która jest przygotowana z cytryn, cukru i żółtek. Całość jest posypana cukrem pudrem.

Cytrynowiec bez masy jest bardzo prosty w przygotowaniu i można go przygotować w kilka chwil. Jego smak jest bardzo delikatny i subtelny, a jednocześnie orzeźwiający. Jest to idealne ciasto na letnie dni lub spotkania ze znajomymi.

Cytrynowiec bez masy to doskonały deser na każdą okazję. Jego smak pozostanie w pamięci na długo!

Przepis na cytrynowiec bez masy

Składniki:

  1. 1 szklanka mąki pszennej
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 100 g masła
  4. 3 żółtka
  5. sok z 2 cytryn
  6. skórka otarta z 1 cytryny
  7. 1/4 szklanki cukru do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Miskę wymieszać z mąką, masłem i 3/4 szklanki cukru.
  3. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 22 cm.
  5. W misce wymieszać sok z cytryn i skórkę otartą z 1 cytryny.
  6. Dodać 1/4 szklanki cukru i dokładnie wymieszać.
  7. Piankę cytrynową wylać na spód ciasta.
  8. Piec przez 40-45 minut lub aż patyczek wbity w centrum ciasta będzie suchy.
  9. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Jeśli szukasz prostego deseru na letnie dni, Cytrynowiec bez masy jest idealnym rozwiązaniem. Jego smak jest bardzo delikatny i subtelny, a jednocześnie orzeźwiający. Przygotuj go sam lub podaruj bliskim – oboje będziecie zadowoleni!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz