Cytrynowiec bez masy to słodkie, lekkie i orzeźwiające ciasto. Jest to idealny deser na letnie dni, ponieważ jego smak jest bardzo świeży i orzeźwiający. Ciasto składa się z kruchego spodu, który jest przygotowany z mąki, masła i cukru. Na wierzchu znajduje się warstwa cytrynowej pianki, która jest przygotowana z cytryn, cukru i żółtek. Całość jest posypana cukrem pudrem.
Cytrynowiec bez masy jest bardzo prosty w przygotowaniu i można go przygotować w kilka chwil. Jego smak jest bardzo delikatny i subtelny, a jednocześnie orzeźwiający. Jest to idealne ciasto na letnie dni lub spotkania ze znajomymi.
Cytrynowiec bez masy to doskonały deser na każdą okazję. Jego smak pozostanie w pamięci na długo!
Przepis na cytrynowiec bez masy
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/4 szklanki cukru do posypania
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Miskę wymieszać z mąką, masłem i 3/4 szklanki cukru.
- Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 22 cm.
- W misce wymieszać sok z cytryn i skórkę otartą z 1 cytryny.
- Dodać 1/4 szklanki cukru i dokładnie wymieszać.
- Piankę cytrynową wylać na spód ciasta.
- Piec przez 40-45 minut lub aż patyczek wbity w centrum ciasta będzie suchy.
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Jeśli szukasz prostego deseru na letnie dni, Cytrynowiec bez masy jest idealnym rozwiązaniem. Jego smak jest bardzo delikatny i subtelny, a jednocześnie orzeźwiający. Przygotuj go sam lub podaruj bliskim – oboje będziecie zadowoleni!