Ciasto węgierska staropolska strucla makowa

Ciasto węgierska staropolska strucla makowa

Ciasto węgierska staropolska strucla makowa to tradycyjne ciasto, które jest popularne w Polsce i na Węgrzech. Jest to słodkie ciasto zrobione z ciasta drożdżowego, nadziewane makiem i posypane cukrem pudrem. Strucla jest często podawana na świątecznych stołach, a także jako deser lub przekąska.

Strucla ma długą historię, sięgającą XVI wieku. Przepis na struclę pochodzi z kuchni staropolskiej i węgierskiej. Ciasto było bardzo popularne w XVIII i XIX wieku, a także stało się popularne poza granicami Polski i Węgier.

Strucla jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Można ją podawać na ciepło lub na zimno, a także można ją przygotować z różnymi nadzieniami, takimi jak jabłka, rodzynki lub orzechy.

Przepis na Ciasto węgierska staropolska strucla makowa

Składniki:

  1. 500 g maku
  2. 200 g masła
  3. 3/4 szklanki cukru
  4. 1/4 szklanki mleka
  5. 1/2 szklanki rodzynek
  6. 1/2 szklanki orzechów włoskich
  7. 1/4 szklanki skórki pomarańczowej
  8. 1/4 szklanki skórki cytrynowej
  9. 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  10. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  11.  2 saszetek drożdży instant
  12.  1/2 szklanki cukru pudru
  13. 2 jajka
  14. 1/2 szklanki oleju
  15. 1/2 szklanki mleka
  16. 2 szklanki maki pszennej

„Polecam Ciasto Węgierska Staropolska Strucla Makowa!”

„Jeśli chcesz spróbować tradycyjnego polskiego deseru, Ciasto Węgierska Staropolska Strucla Makowa to idealny wybór! To smaczne i proste do przygotowania ciasto drożdżowe nadziewane makiem i posypane cukrem pudrem. Strucla jest doskonałym deserem lub przekąską na każdym spotkaniu rodzinnym lub imprezie.”

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz