Pulchne ciasto ze śliwkami

Pulchne ciasto ze śliwkami to pyszny deser, który zachwyci każdego. Ciasto jest delikatne i puszyste, a śliwki dodają mu słodkiego smaku. To idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dodanie do ciasta śliwek sprawia, że staje się ono bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Można je udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Pulchne ciasto ze śliwkami to połączenie słodyczy i delikatności, które zachwyci każdego.

Przepis na pulchne ciasto ze śliwkami

Składniki:

  1. 3 szklanki mąki pszennej
  2. 1 szklanka cukru
  3. 3 jajka
  4. 1/2 szklanki oleju
  5. 1/2 szklanki mleka
  6. 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  7. 1/4 szklanki wody gazowanej
  8. 1 opakowanie proszku do pieczenia
  9. 1 kg świeżych lub mrożonych śliwek

Sposób przygotowania:

    1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier.
    2. Dodać jajka, olej, mleko, jogurt oraz wodę gazowaną i wszystko razem wymieszać.
    3. Do masy dodać świeże lub mrożone śliwki i wymieszać.
    4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Polecam! Pulchne ciasto ze śliwkami to pyszny deser, który zachwyci każdego. Jego delikatność i puszystość połączona z aromatem świeżych lub mrożonych śliwek sprawia, że jest to idealny deser na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz