Pulchne ciasto ze śliwkami to pyszny deser, który zachwyci każdego. Ciasto jest delikatne i puszyste, a śliwki dodają mu słodkiego smaku. To idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dodanie do ciasta śliwek sprawia, że staje się ono bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Można je udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Pulchne ciasto ze śliwkami to połączenie słodyczy i delikatności, które zachwyci każdego.
Przepis na pulchne ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 kg świeżych lub mrożonych śliwek
Sposób przygotowania:
-
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier.
- Dodać jajka, olej, mleko, jogurt oraz wodę gazowaną i wszystko razem wymieszać.
- Do masy dodać świeże lub mrożone śliwki i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Polecam! Pulchne ciasto ze śliwkami to pyszny deser, który zachwyci każdego. Jego delikatność i puszystość połączona z aromatem świeżych lub mrożonych śliwek sprawia, że jest to idealny deser na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi.