Masa do placka z galaretką to jedno z najbardziej popularnych deserów w Polsce. Jest to słodkie ciasto, które składa się z podstawowych składników: mąki, cukru, masła i jajek. Dodatkowo można dodać dowolne owoce lub inne dodatki, aby uzyskać wyjątkowy smak. Masa do placka z galaretką jest bardzo łatwa w przygotowaniu i może być przygotowana na różne okazje.
Masa do placka z galaretką jest idealna na rodzinne spotkanie lub imprezę. Można ją przygotować wcześniej i pozostawić w lodówce, a następnie podgrzać na patelni lub w piekarniku. Deser ten jest bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu, dlatego też często go poleca się osobom, które chcą szybko przygotować coś smacznego.
Przepis na masę do placka z galaretką
Składniki:
- 3 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1 opakowanie galaretki (dowolny smak)
- (opcjonalnie) 1/4 szklanki dowolnych owoców lub innych dodatków
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, cukier i masło. Następnie dodać jajka i mleko oraz dobrze wymieszać. Na koniec dodać owoce lub inne dodatki (opcjonalnie). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i uformować placuszki. Placuszki ułożyć na blasze do pieczenia i piec je w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.
Po upieczeniu placuszki posmarować je galaretką i odstawić do ostygnięcia. Gotowe! Masa do placka z galaretką gotowa do podania.
Polecam!
Jeśli szukasz prostego deseru, który bardzo szybko się przygotowuje, to masa do placka z galaretką jest idealnym rozwiązaniem! Przygotujesz go bez problemu i bardzo szybko – a efekt końcowy bardzo Ci się spodoba!