Cytrynowiec to tradycyjny, polski deser. Jest to ciasto w kształcie prostokąta, przygotowane z białego ciasta drożdżowego i nadzienia cytrynowego. Nadzienie składa się z masy cytrynowej, która jest połączeniem świeżych soków z cytryn, skórki i cukru. Ciasto jest posypane cukrem pudrem lub lukrem. Cytrynowiec jest idealnym deserem na letnie dni, gdyż jego smak orzeźwia i odświeża.
Cytrynowiec można podawać na różne sposoby. Najczęściej podaje się go z bitą śmietaną lub lodami. Można też udekorować go owocami sezonowymi lub polewać syropem czekoladowym. Cytrynowiec jest tak popularnym deserem, że można go spotkać w większości restauracji i kawiarni.
Przepis na cytrynowca
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 3 cytryny (sok i skórka)
- 1/2 szklanki cukru do nadzienia
Polecam!
Jeśli szukasz orzeźwiającego deseru na letnie dni, to Cytrynowiec jest idealnym rozwiązaniem! Przygotujesz go w kilka chwil i będzie smakował wybornie!