Mandarynkowiec to słodkie i aromatyczne ciasto, które jest idealnym deserem na każdą okazję. Ciasto składa się z delikatnego biszkoptu, który jest przełożony masą mandarynkową i posypany tartymi mandarynkami. Jego smak jest bardzo orzeźwiający i lekki, dzięki czemu można je jeść bez obaw o przytycie.
Mandarynkowiec jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Można go przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Dodanie do niego innych owoców lub warzyw sprawia, że staje się ono jeszcze bardziej smaczne.
Mandarynkowiec to doskonały deser, który można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jego smak pozostaje taki sam, a dodanie do niego bita śmietana lub lodów sprawia, że staje się on jeszcze bardziej pyszny.
Przepis na mandarynkowca
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki startych mandarynek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki soku z mandarynek
„Przygotuj Mandarynkowca”: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier i sól. W drugiej misce wymieszać mleko, jajka i olej roślinny. Następnie połączyć oba składniki i dobrze wymieszać. Przełożyć masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25-30 minut lub aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
„Przygotuj masę mandarynkową”: W misce wymieszać starte mandarynki z cukrem pudrem i sokiem z mandarynek. Masa powinna być gładka i gesty. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.
„Udekoruj Mandarynkowca”: Gdy ciasto całkiem ostygnie, przekrój je na dwie części i udekoruj masa mandarynkowa. Na koniec posyp tartymi mandarynkami.