Mandarynkowiec to słodkie i aromatyczne ciasto, które jest idealnym deserem na każdą okazję. Ciasto składa się z delikatnego biszkoptu, który jest przełożony masą mandarynkową i posypany tartymi mandarynkami. Jego smak jest bardzo orzeźwiający i lekki, dzięki czemu można je jeść bez obaw o przytycie.

Mandarynkowiec jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Można go przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Dodanie do niego innych owoców lub warzyw sprawia, że staje się ono jeszcze bardziej smaczne.

Mandarynkowiec to doskonały deser, który można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jego smak pozostaje taki sam, a dodanie do niego bita śmietana lub lodów sprawia, że staje się on jeszcze bardziej pyszny.

Przepis na mandarynkowca

Składniki:

  1. 3/4 szklanki mąki pszennej
  2. 1/4 szklanki cukru
  3. 1/4 łyżeczki soli
  4. 3/4 szklanki mleka
  5. 3 jajka
  6. 1/4 szklanki oleju roślinnego
  7. 1/2 szklanki startych mandarynek
  8. 1/2 szklanki cukru pudru
  9. 1/4 szklanki soku z mandarynek

 

„Przygotuj Mandarynkowca”: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier i sól. W drugiej misce wymieszać mleko, jajka i olej roślinny. Następnie połączyć oba składniki i dobrze wymieszać. Przełożyć masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25-30 minut lub aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

„Przygotuj masę mandarynkową”: W misce wymieszać starte mandarynki z cukrem pudrem i sokiem z mandarynek. Masa powinna być gładka i gesty. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.

„Udekoruj Mandarynkowca”: Gdy ciasto całkiem ostygnie, przekrój je na dwie części i udekoruj masa mandarynkowa. Na koniec posyp tartymi mandarynkami.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz