Jabłka pod kruszonką wg Ani Starmach

Jabłka pod kruszonką wg Ani Starmach

Jabłka pod kruszonką to jedno z najbardziej popularnych i lubianych deserów. Przepis na ten smaczny deser pochodzi od Ani Starmach, słynnej polskiej blogerki kulinarnej. Jabłka pod kruszonką to idealna propozycja na szybki i prosty deser, który może być przygotowany w kilka chwil. Składniki do tego dania są łatwo dostępne, a samo przygotowanie jest bardzo proste.

Kruszonka składa się z mieszanki cukru, masła i mąki, co sprawia, że jest ona lekko słodka i chrupiąca. Jabłka są obrane i pokrojone w plastry, a następnie ułożone na blasze do pieczenia. Na jabłka nakłada się kruszonkę i całość piecze się w piekarniku. Po upieczeniu jabłka stają się miękkie i soczyste, a kruszonka chrupiąca i aromatyczna.

Przepis na jabłka pod kruszonką wg Ani Starmach

Składniki:

  1. 4 duże jabłka
  2. 1/3 szklanki cukru
  3. 1/3 szklanki mielonych migdałów
  4. 1/3 szklanki maki pszennej
  5. 100 g masła
  6. sok z 1 cytryny
  7. 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. W misce wymieszać cukier, mielone migdały, mąkę pszenną oraz cynamon. Dodać masło pokrojone w małe kawałki i zagnieść ciasto na kruszonkę. Jabłka ułożyć na blasze do pieczenia posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na jabłka rozsmarować kruszonkę i skropić sokiem z cytryny. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Polecam!

Jeśli szukasz prostego deseru o smaku domowej roboty, to jabłka pod kruszonką wedle przepisu Ani Starmach bardzo Ci polecam! Jest to idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi – każdy będzie zadowolony!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz