Jabłka pod kruszonką wg Ani Starmach
Jabłka pod kruszonką to jedno z najbardziej popularnych i lubianych deserów. Przepis na ten smaczny deser pochodzi od Ani Starmach, słynnej polskiej blogerki kulinarnej. Jabłka pod kruszonką to idealna propozycja na szybki i prosty deser, który może być przygotowany w kilka chwil. Składniki do tego dania są łatwo dostępne, a samo przygotowanie jest bardzo proste.
Kruszonka składa się z mieszanki cukru, masła i mąki, co sprawia, że jest ona lekko słodka i chrupiąca. Jabłka są obrane i pokrojone w plastry, a następnie ułożone na blasze do pieczenia. Na jabłka nakłada się kruszonkę i całość piecze się w piekarniku. Po upieczeniu jabłka stają się miękkie i soczyste, a kruszonka chrupiąca i aromatyczna.
Przepis na jabłka pod kruszonką wg Ani Starmach
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mielonych migdałów
- 1/3 szklanki maki pszennej
- 100 g masła
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. W misce wymieszać cukier, mielone migdały, mąkę pszenną oraz cynamon. Dodać masło pokrojone w małe kawałki i zagnieść ciasto na kruszonkę. Jabłka ułożyć na blasze do pieczenia posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na jabłka rozsmarować kruszonkę i skropić sokiem z cytryny. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Polecam!
Jeśli szukasz prostego deseru o smaku domowej roboty, to jabłka pod kruszonką wedle przepisu Ani Starmach bardzo Ci polecam! Jest to idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi – każdy będzie zadowolony!