Ryba w chipsach to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Jest to danie, które można przygotować w domu lub zamówić w restauracji. Składa się ono z filetu rybnego, panierowanego w cienkich plastrach chipsów i smażonego na głębokim oleju. Ryba w chipsach jest często podawana z frytkami, surówkami lub sałatkami. Może być także podawana z sosem tatarskim lub majonezem.
Przepis na rybę w chipsach
Składniki:
- 1 filet ryby (np. dorsza)
- 1 szklanka chipsów
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Filet ryby opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Posyp solą i pieprzem.
2. W misce umieść mąkę pszenną, a w drugiej misce rozbij jajko i lekko je roztrzep.
3. Obtocz filet ryby najpierw w mące pszennej, a następnie w jajku i na końcu w chipsach.
4. Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę po obu stronach aż będzie zarumieniona.
Polecamy!
Ryba w chipsach to idealne danie dla każdego miłośnika smażonych potraw. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a efekt końcowy – pyszny! Spróbujcie sami!