Paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i mięsem

Paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i mięsem to pyszne i popularne danie kuchni polskiej. Charakteryzują się kruchym ciastem, a w środku znajduje się aromatyczny farsz z mięsa i kapusty. W zależności od regionu, mogą występować różne warianty tego przepisu – np. dodatek grzybów, kaszy, ryżu lub innych warzyw.

Paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i mięsem to idealne danie na zimowe wieczory, które rozgrzewa i syci. Można je podawać jako przekąskę na przyjęciach, ale także jako danie obiadowe, podając je np. z surówką lub zasmażanymi ziemniakami. To bardzo smaczna i tradycyjna potrawa, którą warto spróbować i wykorzystać w swoim menu.

Przepis na paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i mięsem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g drożdży

Składniki na farsz:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1/2 główki kapusty
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Instrukcje:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem i odstaw do wyrośnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj masło i utrzyj na kruszonkę.
  3. Dodaj żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieć ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj farsz: posiekaj kapustę i cebule, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, a następnie dodaj mięso i smaż na złoty kolor. Dodaj kapustę i czosnek, dopraw solą i pieprzem i smaż na wolnym ogniu przez około 20-25 minut.
  6. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i rozwałkuj na grubość około 3 mm.
  7. Wytnij ciastem okręgi, w których zawiniesz farsz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20-25 minut, aż paszteciki będą złociste.
  8. Podawaj paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i mięsem na ciepło, polane sosem pomidorowym lub chrzanowym.

Paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i mięsem to tradycyjne polskie danie, które cieszy się popularnością wśród wielu smakoszy. Z pewnością zasmakuje również Tobie i Twoim gościom!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz