Placek czeski z masą grysików

Placek czeski z masą grysików to tradycyjne, słodkie danie pochodzące z Czech. Jest to smaczny i prosty w przygotowaniu deser, który można podawać na śniadanie lub jako deser. Placek składa się z ciasta drożdżowego, które jest nadziewane masą grysikową. Masa ta składa się z mieszanki mielonych orzechów, cukru i miodu. Całość jest posypana cukrem pudrem.

Placek czeski z masą grysików jest idealnym deserem na każdą okazję. Może być podawany sam lub z dodatkiem bita śmietana lub lodami. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek masy grysikowej.

Przepis na placek czeski z masą grysików

Składniki:

  1. 1 szklanka mleka
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1/4 szklanki oleju
  4. 1/2 szklanki miodu
  5. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  7. 1/2 szklanki migdałów, posiekanych
  8. 1/4 szklanki rodzynek
  9. Cukier puder do posypania

Polecamy!

Jeśli szukasz smacznego i prostego w przygotowaniu deseru, polecamy Ci placek czeski z masą grysikową. To tradycyjne danie pochodzenia czeskiego jest idealnym deserem na każdą okazję – od śniadania po uroczystości rodzinne. Przygotuj go sam lub podaj ze śmietaną lub lodami – będzie smakować wybornie!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz