Placek czeski z masą grysików to tradycyjne, słodkie danie pochodzące z Czech. Jest to smaczny i prosty w przygotowaniu deser, który można podawać na śniadanie lub jako deser. Placek składa się z ciasta drożdżowego, które jest nadziewane masą grysikową. Masa ta składa się z mieszanki mielonych orzechów, cukru i miodu. Całość jest posypana cukrem pudrem.
Placek czeski z masą grysików jest idealnym deserem na każdą okazję. Może być podawany sam lub z dodatkiem bita śmietana lub lodami. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek masy grysikowej.
Przepis na placek czeski z masą grysików
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki miodu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1/2 szklanki migdałów, posiekanych
- 1/4 szklanki rodzynek
- Cukier puder do posypania
Polecamy!
Jeśli szukasz smacznego i prostego w przygotowaniu deseru, polecamy Ci placek czeski z masą grysikową. To tradycyjne danie pochodzenia czeskiego jest idealnym deserem na każdą okazję – od śniadania po uroczystości rodzinne. Przygotuj go sam lub podaj ze śmietaną lub lodami – będzie smakować wybornie!