Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki to popularne domowe ciasteczka wypiekane z użyciem specjalnej maszynki do ciasta, zwanej popularnie „ciastkownicą” lub „ciastkarką”. Ciastka w takiej maszynce wypieka się w kształcie różnych form, np. gwiazdek, serduszek, kwiatków, itp.

Ciastka z maszynki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo umożliwiają tworzenie pięknych ozdób na przyjęciach, urodzinach, świętach czy weselach. Można je też z powodzeniem zapakować w słoiczki i podarować jako prezent.

Do przygotowania ciastek z maszynki wystarczy podstawowy przepis na ciasto kruche, a następnie wykorzystanie odpowiedniej maszynki do ciastek. Ciasto kruche zwykle składa się z mąki, cukru, masła i jajek, a jego smak można wzbogacić o różne dodatki, np. kakao, cynamon czy skórkę pomarańczową.

Ciastka z maszynki to pyszne, łatwe i efektowne wypieki, które z pewnością zadowolą każdego łasucha!

Przepis na ciastka z maszynki

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki smakowe, np. wanilia, kakao, migdały, rodzynki itp.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce ubij masło z cukrem pudrem, aż uzyskasz gładką masę.
  3. Dodaj jajko i wymieszaj dokładnie.
  4. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki, cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  5. Jeśli chcesz dodać jakieś dodatki smakowe, np. wanilię czy kakao, dodaj je teraz i wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do maszynki do ciastek i wyciskaj na blaszce, zachowując odstępy między nimi.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut, aż ciastka zrobią się lekko złociste.
  8. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

Gotowe! Możesz cieszyć się pysznymi ciastkami z maszynki.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz