Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Jest to danie, które można przygotować na szybko i w prosty sposób. Składa się ono z warstw kapusty, mięsa mielonego oraz sera, a całość jest podpieczona w piekarniku. To danie jest bardzo smaczne i sycące, a do tego łatwe do przygotowania.

Przepis na Zapiekankę z kapusty i mięsa mielonego

Składniki:

  1. 1 kg kapusty
  2. 500 g mięsa mielonego
  3. 200 g startego sera
  4. 3 łyżki oleju
  5. 1 cebula
  6. sól i pieprz do smaku

Kroki:

  1. Umyj kapustę, pokrój ją w drobną kostkę i wrzuć do garnka.
  2. Dodaj trochę soli i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj mięso mielone i smaż je razem z cebulą przez ok. 5 minut.
  5. Do ugotowanej kapusty dodaj podsmażoną cebulę z mięsem mielonym oraz dopraw solą i pieprzem.
  6. Wymieszaj składniki i przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  7. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20-30 minut.

Polecam!

Jeśli szukasz szybkiego i smacznego dania, to Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego jest idealnym rozwiązaniem. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy jest naprawdę smaczny!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz