Snickers z orzeszkami solonymi to połączenie słodkiego i słonego smaku. Przekąska ta składa się z karmelu, czekolady, orzechów i solonych orzeszków. Karmel jest delikatny i słodki, a czekolada jest gładka i kremowa. Orzechy dodają tej przekąsce chrupkości, a solone orzeszki dostarczają jej wyrazistego smaku. To połączenie sprawia, że Snickers z orzeszkami solonymi jest idealnym deserem lub przekąską na każdą okazję.
Przepis na snickers z orzeszkami solonymi
Składniki:
- 1/4 szklanki masła
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 3 łyżeczki miodu
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki posiekanych solonych orzeszków
- 3/4 szklanki czekolady do topienia
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Wymieszać masło, cukier brązowy, miód i mleko w rondlu na małym ogniu. Gotować mieszaninę przez około 5 minut, aż stanie się gładka i lekko brązowa. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie wymieszać posiekane orzechy laskowe i solone orzeszki w misce. Gdy masa karmelowa będzie już letnia, dodać do niej mieszaninę orzechów i wymieszać do połączenia składników.
Wlać masę karmelowo-orzechową do formy do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Piec przez 15-20 minut aż boki będą lekko brązowe. Wyjmij z pieca i odstaw do ostygnięcia. Roztopić czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Wystudzić czekoladę i polać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin aż czekolada stwardnieje.
Snickers z orzeszkami solonymi to idealna przekąska na każdym spotkaniu! Połączenie słodkiego karmelu, gładkiej czekolady, chrupkiego orzecha laskowego i wyrazistego smaku solonych orzeszków sprawia, że ta przekąska jest nie tylko pyszna ale też pięknie prezentuje się na stole!