Ciasto pleśniak to tradycyjny deser, który pochodzi z Polski. Jest to słodkie ciasto wykonane z mąki pszennej, jajek, masła i cukru. Ciasto jest bardzo delikatne i ma charakterystyczną strukturę przypominającą pleśń. Można je podawać na ciepło lub na zimno, a także polać je sosem owocowym lub bitą śmietaną.
Ciasto pleśniak jest idealnym deserem dla całej rodziny. Jego smak jest delikatny i słodki, a jego struktura lekka i puszysta. To doskonały sposób na urozmaicenie każdego posiłku.
Przepis na ciasto pleśniak
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodać masło i rozetrzeć je w mieszaninie. W osobnej misce ubić jajka z mlekiem. Połączyć obie mieszaniny i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Polecam!
Jeśli szukasz pysznego deseru, który będzie hitem na każdej imprezie lub rodzinnym spotkaniu, Ciasto pleśniak jest idealnym rozwiązaniem. Jego delikatny smak i puszysta struktura sprawiają, że każdy go pokocha! Spróbuj go już dziś!