Kluski z kaszy manny do rosołu

Kluski z kaszy manny to smaczny dodatek do rosołu, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Są one miękkie i delikatne w konsystencji, a jednocześnie sycące i pożywne. Kasza manna jest bardzo łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku podstawowych składników, dlatego też jest idealna na szybki obiad lub kolację.

Kaszę mannę można również podawać w innych formach, np. jako słodki deser z owocami lub mlekiem, albo jako klasyczny pudding. Jest to produkt bardzo uniwersalny i wszechstronny w kuchni, który warto mieć w swojej spiżarni.

Przepis na kluski z kaszy manny do rosołu

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 litr rosołu

Przygotowanie:

  1. Kaszę mannę wsyp do dużej miski i dodaj jajko, masło oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Następnie powoli wlewaj mleko, ciągle mieszając składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Ugotuj litr rosołu w dużym garnku.
  4. Z masy z kaszy manną formuj niewielkie kluseczki i wrzucaj je ostrożnie do gotującego się rosołu.
  5. Gotuj kluski przez około 10-15 minut, aż zaczną wypływać na powierzchnię. Możesz sprawdzić ich gotowość wbijając w kluseczki patyczek – jeśli wyjdzie suchy, to znaczy, że kluski są gotowe.
  6. Wyjmij gotowe kluski z rosołu i podawaj jako dodatek do rosołu.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz