Makowiec z jabłkami z masy makowej

Makowiec z jabłkami z masy makowej

Makowiec z jabłkami to tradycyjny wypiek, który jest popularny na święta Bożego Narodzenia. Ciasto składa się z cienkiego, delikatnego ciasta makowego, które jest przełożone warstwą słodkich i soczystych jabłek. Całość jest posypana cukrem pudrem lub polewana lukrem. Makowiec z jabłkami jest idealnym deserem na świąteczny stół.

Masa makowa, która jest używana do wypieku tego ciasta, składa się z mielonych orzechów laskowych, rodzynek, skórki cytrynowej i pomarańczowej oraz miodu. Masa ta ma bardzo słodki smak i aromat, dzięki czemu ciasto jest bardzo smaczne. Dodanie jabłek sprawia, że ciasto ma lekką kwaśną nutę.

Przepis na Makowiec z jabłkami z masy makowej

Składniki:

  1. 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
  2. 1/2 szklanki rodzynek
  3. skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  4. 3/4 szklanki miodu
  5. 3-4 duże jabłka
  6. 1/2 szklanki masła
  7. 1/2 szklanki cukru
  8. 1/4 szklanki bułki tartej
  9. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

„Makowiec z jabłkami” to idealny deser na świąteczny stół! Jego delikatna masa makowa połączona ze słodko-kwaśnymi jabłkami tworzy doskonałe połączenie smaku i aromatu. Przygotuj go samodzielnie i podaj swojej rodzinie!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz