Makowiec z jabłkami z masy makowej
Makowiec z jabłkami to tradycyjny wypiek, który jest popularny na święta Bożego Narodzenia. Ciasto składa się z cienkiego, delikatnego ciasta makowego, które jest przełożone warstwą słodkich i soczystych jabłek. Całość jest posypana cukrem pudrem lub polewana lukrem. Makowiec z jabłkami jest idealnym deserem na świąteczny stół.
Masa makowa, która jest używana do wypieku tego ciasta, składa się z mielonych orzechów laskowych, rodzynek, skórki cytrynowej i pomarańczowej oraz miodu. Masa ta ma bardzo słodki smak i aromat, dzięki czemu ciasto jest bardzo smaczne. Dodanie jabłek sprawia, że ciasto ma lekką kwaśną nutę.
Przepis na Makowiec z jabłkami z masy makowej
Składniki:
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki rodzynek
- skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- 3/4 szklanki miodu
- 3-4 duże jabłka
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
„Makowiec z jabłkami” to idealny deser na świąteczny stół! Jego delikatna masa makowa połączona ze słodko-kwaśnymi jabłkami tworzy doskonałe połączenie smaku i aromatu. Przygotuj go samodzielnie i podaj swojej rodzinie!
CategoriesBez kategorii