Tort wielkanocny przepis

Tort wielkanocny to tradycyjne ciasto, które jest przygotowywane na święta Wielkanocy. Jest to słodkie ciasto zrobione z mąki, jajek, masła i cukru. Dodatkowo można dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową, aby nadać mu charakterystyczny smak. Tort wielkanocny jest często ozdabiany kolorowymi lukrami i posypany cukrem pudrem.

Tort wielkanocny jest idealnym deserem na święta Wielkanocy. Może być podawany sam lub z dodatkiem bita śmietana lub lodami. Jest to również doskonały sposób na urozmaicenie stołu wielkanocnego.

Tort wielkanocny jest bardzo prosty do przygotowania i może być przygotowany zarówno na słodko, jak i na słono. Można go również udekorować według własnego uznania, aby stworzyć piękną dekorację stołu.

Przepis na tort wielkanocny

Składniki:

  1. 3 szklanki mąki pszennej
  2. 1/2 szklanki cukru
  3. 1/4 szklanki masła
  4. 3 jajka
  5. 1/4 szklanki mleka
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę, cukier, masło, jajka, mleko i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie).
  3. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Przelej masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub aż patyk wbity w ciasto będzie suchy.
  6. Po upieczeniu pozostaw tort do ostygnięcia.
  7. Udekoruj wedle uznania i podawaj.
CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz