Makowiec świąteczny bez ciasta to tradycyjne, polskie ciasto, które jest idealne na święta Bożego Narodzenia. Jest to słodkie i wilgotne ciasto z makiem, rodzynkami i orzechami włoskimi. Makowiec świąteczny bez ciasta jest bardzo smaczny i aromatyczny, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Przepis na Makowiec Świąteczny Bez Ciasta
Składniki:
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
Sposób Przygotowania:
W misce wymieszać mak, rodzynki, orzechy włoskie i cukier. W osobnej misce ubić masło z jajkami i dodać proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Następnie połączyć oba składniki i wymieszać je do uzyskania gładkiej masy. Masę przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
Polecam!
Jeśli lubisz słodkie i wilgotne ciasta, Makowiec Świąteczny Bez Ciasta jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie! Jego smak jest niesamowity, a przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Spróbuj tego pysznego ciasta na swoje święta Bożego Narodzenia!