Wędliny z szynkowara to tradycyjna polska przekąska, która od wieków cieszy się ogromną popularnością. Przygotowanie wędlin w domu przy pomocy szynkowara to doskonały sposób na przygotowanie świeżych i smacznych wędlin, które nie zawierają sztucznych konserwantów i dodatków.
Wędliny z szynkowara można przygotować z różnych rodzajów mięsa, najczęściej używa się mięsa wieprzowego, cielęcego lub drobiowego. Po dodaniu odpowiedniej ilości soli, przypraw i wody, mięso jest mielone przy pomocy szynkowara, a następnie napełniane do jelit. Gotowane wędliny są miękkie, delikatne i aromatyczne.
Przepis na wędliny z szynkowara
Składniki:
- 1 kg mięsa (najlepiej wieprzowego, ale można też użyć cielęcego, drobiowego lub mieszanki mięs)
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 200 ml zimnej wody
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie umyć i osuszyć.
- Pokroić mięso na mniejsze kawałki, które zmieszamy z solą, cukrem i pozostałymi przyprawami.
- Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- Następnie, mięso zmielić w szynkowarze. Ważne, aby wybrać odpowiednie tarcze do mielenia, tak aby wędliny miały odpowiednią konsystencję.
- Gotową masę mięsną przełożyć do jelit, można użyć do tego specjalnego narzędzia lub wypełnić jelita przy pomocy lejka.
- Po napełnieniu jelit, wędliny gotować w wodzie przez około 40-60 minut, w zależności od grubości.
- Gotowe wędliny wyjąć z wody i od razu schłodzić, najlepiej w zimnej wodzie lub pod bieżącą wodą.
Gotowe wędliny można przechowywać w lodówce lub zamrozić do późniejszego spożycia. Smacznego!
CategoriesBez kategorii