Wędliny z szynkowara

Wędliny z szynkowara to tradycyjna polska przekąska, która od wieków cieszy się ogromną popularnością. Przygotowanie wędlin w domu przy pomocy szynkowara to doskonały sposób na przygotowanie świeżych i smacznych wędlin, które nie zawierają sztucznych konserwantów i dodatków.

Wędliny z szynkowara można przygotować z różnych rodzajów mięsa, najczęściej używa się mięsa wieprzowego, cielęcego lub drobiowego. Po dodaniu odpowiedniej ilości soli, przypraw i wody, mięso jest mielone przy pomocy szynkowara, a następnie napełniane do jelit. Gotowane wędliny są miękkie, delikatne i aromatyczne.

Przepis na wędliny z szynkowara

Składniki:

  • 1 kg mięsa (najlepiej wieprzowego, ale można też użyć cielęcego, drobiowego lub mieszanki mięs)
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 200 ml zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Pokroić mięso na mniejsze kawałki, które zmieszamy z solą, cukrem i pozostałymi przyprawami.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  4. Następnie, mięso zmielić w szynkowarze. Ważne, aby wybrać odpowiednie tarcze do mielenia, tak aby wędliny miały odpowiednią konsystencję.
  5. Gotową masę mięsną przełożyć do jelit, można użyć do tego specjalnego narzędzia lub wypełnić jelita przy pomocy lejka.
  6. Po napełnieniu jelit, wędliny gotować w wodzie przez około 40-60 minut, w zależności od grubości.
  7. Gotowe wędliny wyjąć z wody i od razu schłodzić, najlepiej w zimnej wodzie lub pod bieżącą wodą.

Gotowe wędliny można przechowywać w lodówce lub zamrozić do późniejszego spożycia. Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz