Mięso z łopatki jest bardzo uniwersalne i można je wykorzystać do przygotowania wielu smacznych potraw. Jest to idealne mięso do długiego gotowania, ponieważ jest bardzo soczyste i ma delikatny smak. Można je używać do przygotowywania gulaszu, strogonowa, dań marynowanych lub pieczonych. Mięso z łopatki jest również doskonałym składnikiem do sałatek, sosów i past.
Mięso z łopatki może być również użyte do przygotowania klasycznych dań takich jak schabowe czy kotlety mielone. Można je również wykorzystać do przygotowania pasztetu lub farszu do pierogów. Mięso z łopatki jest również doskonałym składnikiem do dań typu curry lub chili con carne.
Mięso z łopatki może być również wykorzystane do przygotowania sosu lub dipu. Można go dodać do sosu pomidorowego lub pesto, a także użyć go jako składnik farszu do naleśników lub pierogów. Mięso z łopatki może być również udekorowane plasterkami warzyw i podane na kanapce.
Przepis na gulasz z mięsa z łopatki
Składniki:
- 500g mięsa z łopatki
- 1 cebula
- 3-4 marchewki
- 1 papryka
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 liście laurowe
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj starte marchewki, paprykę oraz liście laurowe i smaż aż warzywa lekko się zarumienią. Dodaj pomidory oraz bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj gulasz pod przykryciem ok 30 minut a następnie dopraw sola i pieprzem wedle uznania.
Polecam!
Gulasz z mięsa z łopatki to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo sycący, aromatyczny i pełen witamin. Przygotuj go samodzielnie w domu – bardzo szybko się go przygotowuje, a efekt końcowy naprawdę wart jest pochwał!