Mazurek z gotowanych jajek to tradycyjny polski deser, który można przygotować w kilka minut. Jest to słodki i smaczny deser, który idealnie nadaje się na świąteczne spotkanie lub rodzinny obiad. Składa się z ciasta mazurka, które jest przygotowane z mąki, masła i cukru oraz z gotowanych jajek, które są ułożone na wierzchu. Całość jest posypana cukrem pudrem i skropiona cytryną.
Mazurek z gotowanych jajek to doskonały deser, który można przygotować w kilka chwil. Jego smak pozostanie w pamięci na długo. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek jajek po Wielkanocy.
Przepis na mazurek z gotowanych jajek
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 4-5 gotowanych jajek
- cukier puder do posypania
- sok z cytryny do skropienia
Sposób przygotowania:
Należy roztopić masło i połączyć je z mąką i cukrem. Następnie należy wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część należy rozwałkować i wyłożyć do formy do pieczenia. Na wierzchu ułożyć gotowane jaja i posypać cukrem pudrem oraz skropić sokiem z cytryny. Druga część ciasta należy rozwałkować i uformować wałeczek, którym należy ozdobić brzegi mazurka. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.
Polecam! Mazurek z gotowanych jajek to doskonała propozycja na szybkie i smaczne deser.