Śledź po kaszubsku to tradycyjne danie z Kaszub, regionu w północnej Polsce. Jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie smaczne i sycące. Składa się z świeżego śledzia, cebuli, czosnku, oleju i soli. Śledź jest najczęściej smażony na patelni lub pieczony w piekarniku. Można go też podawać na zimno jako sałatka.
Kaszubska kuchnia jest bardzo prosta i skupia się na naturalnych składnikach. Śledzie są często używane w kuchni kaszubskiej, ponieważ są one bogate w witaminy i minerały oraz mają niski indeks glikemiczny. Są również łatwe do przygotowania i można je przygotować na wiele sposobów.
Przepis na śledź po kaszubsku
Składniki:
- 1 kg świeżego śledzia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- Sól do smaku
Przygotowanie: Najpierw należy umyć i osuszyć śledzie. Następnie należy je pokroić w plastry i posypać solą. Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz czosnek. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać plastry śledziowe. Smażyć przez ok 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Polecam!