Tradycyjny polski mazurek

Mazurek to tradycyjne ciasto, które jest popularne w Polsce od wieków. Jest to słodkie ciasto zrobione z mąki, masła, jajek i cukru. Mazurek może być przygotowany na różne sposoby, ale najbardziej popularnym jest ten z dodatkiem orzechów lub rodzynek. Ciasto jest posypane cukrem pudrem i często ozdobione owocami lub kandyzowanymi owocami.

Mazurek jest bardzo popularnym deserem w Polsce, a także w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Jest to idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc lub inne uroczystości rodzinne. Można go podawać samodzielnie lub z bitą śmietaną lub lodami.

Przepis na tradycyjny polski mazurek

Składniki:

  1. 3 szklanki mąki pszennej
  2. 1 szklanka cukru
  3. 200 g masła
  4. 3 jajka
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/4 szklanki orzechów lub rodzynek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia w dużej misce.

2. Dodać masło i jajka i wymieszać składniki do uzyskania gładkiego ciasta.

3. Dodać orzechy lub rodzynki (opcjonalnie) i wymieszać je z ciastem.

4. Wyłożyć ciasto na blasze do pieczenia i rozwałkować je na grubość około 1 cm.

5. Piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, aż brzegi będą lekko zarumienione.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz