Mazurek to tradycyjne ciasto, które jest popularne w Polsce od wieków. Jest to słodkie ciasto zrobione z mąki, masła, jajek i cukru. Mazurek może być przygotowany na różne sposoby, ale najbardziej popularnym jest ten z dodatkiem orzechów lub rodzynek. Ciasto jest posypane cukrem pudrem i często ozdobione owocami lub kandyzowanymi owocami.
Mazurek jest bardzo popularnym deserem w Polsce, a także w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Jest to idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc lub inne uroczystości rodzinne. Można go podawać samodzielnie lub z bitą śmietaną lub lodami.
Przepis na tradycyjny polski mazurek
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki orzechów lub rodzynek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia w dużej misce.
2. Dodać masło i jajka i wymieszać składniki do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Dodać orzechy lub rodzynki (opcjonalnie) i wymieszać je z ciastem.
4. Wyłożyć ciasto na blasze do pieczenia i rozwałkować je na grubość około 1 cm.
5. Piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, aż brzegi będą lekko zarumienione.