Ciasto budyniowe to jedno z najbardziej popularnych ciast, które można spotkać w domach na całym świecie. Jest to słodkie i wilgotne ciasto, które jest przygotowywane z mąki, masła, jajek, cukru i proszku do pieczenia. Dodatkowo można dodać różne rodzaje owoców lub orzechów do smaku. Ciasto budyniowe jest często podawane na deser lub na śniadanie.
Ciasto budyniowe ma delikatną i puszystą teksturę, a także słodki smak. Można je przygotować w kilka minut i jest to idealny sposób na szybkie i smaczne ciasto. Można je podawać z bitą śmietaną lub sosem czekoladowym.
Przepis na ciasto budyniowe
Składniki:
- 1/2 szklanki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (45 g)
Jak przygotować Ciasto Budyniowe?
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jajka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do masy maślanej i miksuj do połączenia składników. Następnie dodaj mleko i budyń waniliowy i miksuj do uzyskania gładkiego ciasta.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez około 30-35 minut lub aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia przed podaniem.
Polecam! Ciasto budyniowe to idealny sposób na szybkie i smaczne deser lub śniadanie!